Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir? Nereye Ödenir?

motorlu-tasitlar-vergisiAraç satın aldıktan sonra aracın çeşitli masrafları vardır. Aracı bir kez satın aldıktan sonra sadece yakıt alarak bineceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Aracınıza zorunlu trafik sigortası yaptırmak durumundasınız. Belirli sürelerde aracı muayene ettirmeli ve muayene sonunda bir problem varsa, bunları gidermelisiniz. İsteğe göre aracın kaskosunu da yaptırmak durumundasınız. Sonrasında aracın düzenli bakımları ve motorlu taşıt vergisi de var tabi ki… Araç sahipleri yılda 2 kez motor hacmine göre, motorlu taşıtlar vergisi ödemek durumunda. Sadece karada giden araçlar mı bu dönemlerde taşıtlar vergisi veriyor. Tabi ki hayır, üzerinde motoru olan her araç diyebiliriz.

Kara araçları dışında helikopter, uçak, motorlu deniz taşıtları da, motorlu taşıtlar vergisine tabidir. Bir aracın vergiye tabi olması için, karayolları trafik kanunu çerçevesinde trafik şubelerine kaydı bulunması gerekiyor. Aracın trafik sicil kaydı yapıldıktan sonra, ödemesi yapılan taşıtlar vergisi sicil kaydı silinene kadar devam eder. Motorlu taşıtlar vergisi 1 yıllık olarak hesaplanır ve taksiteler halinde ödenir. İlk taksit ocak ayında, ikinci taksit ise temmuz ayında ödenir. İlk altı ay içinde kaydı silinen araçlar, sonraki yıldan itibaren taşıtlar vergisini ödemezler. Vergi hesaplaması yapılırken aracın otomobil, minibüs, kamyon, tır, otobüs, motosiklet ve benzeri özellik ve türleri dikkate alınır.

Türlere göre fiyatlandırma şekli değişen motorlu taşıtlar vergisi, otomobil ve motosikletlerde aracın yaşı ve silindir hacmi dikkate alınarak fiyatlandırılır. Otobüslerde yaş ve oturma kapasiteleri, kamyonlarda ise toplam ağırlık ve aracın yaşı baz alınır. Motorlu taşıtlar vergisinin ödemesi, aracın bağlı bulunduğu il ve ilçelerde bulunan vergi dairelerince yapılıyor. Vergi daireleri dışında anlaşmalı olan bankalar üzerinden de, ödemeler gerçekleştiriliyor. Online banka hesabınız varsa evinizden de ödemeyi rahatlıkla yapabilirsiniz. Araç kiralayan firmalar kiraladıkları aracın hiçbir masrafına karışmazlar. Vergi, kasko, sigorta ve bakım kiralama şirketleri tarafından yapılır.

Araç kiralandıktan sonra, kiralanmış olan otomobillere araç takip sistemi takıldığında iş kontrolü daha kolay sağlanır. Araç kullanan şoförleri koordine etmek ve iş dışı kullanımların önüne geçmek için, araç takip ve filo yönetim sistemi zaman ve paradan tasarruf sağlar. İnternet üzerinden ödeme yapıldığı taktirde e-dekontlar vergi makbuzu yerine geçmiyor. Bu sebepten dolayı kişiler bankalarda ödeme yaptıktan sonra, dekontlarını talep edebilirler. Motorlu taşıtlar vergisinin gecikmesi durumunda, mevcut tutarın üzerine ceza uygulanır. Senenin ilk taksiti ödenmediğinde, ikinci taksit diğer borçlarla faizi ile birlikte tahsil edilir. Hiç vergi borcu ödemeyen araç sahipleri, ilk olarak uyarılır ödeme hala yapılmadıysa, yeni kanuna göre kişinin banka hesabına haciz koydurulur. Araç kiralayan firmalar motorlu taşıtlar vergileri ile uğraşmayacakları gibi, araç takip sistemi ile de araçlarını ve çalışanlarını sürekli kontrol edeceklerdir.

One thought on “Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir? Nereye Ödenir?

Comments are closed.