Her araç kullanan kişinin başına mutlaka bir kez de olsa gelmiştir. Lastiği o şekilde patlak gördüğünüzde, yüzünüzün ifadesinin değiştiğini şimdiden görür gibiyim. Aslına bakarsanız lastik değişimi o kadar da zor değildir. Aksine çok kolay ve pratik bir şekilde lastiğinizi değiştirebilirsiniz. Tabi Lastik değiştirmek için, önce aracınızda gerekli aletler ve birde yedek lastik olmalıdır. Pe ki araç lastiği nasıl değiştirilir? Bir kere şunu ifade etmeliyim ki, araca binmeden önce bütün lastiklerinizi kontrol etmelisiniz. Havası inen veya patlak lastiğiniz mevcutsa, yola çıkmamalısınız. Yolda lastiğinizi patladığını fark ettiğinizde, aracı hemen yolun sağına uygun bir yere çekin. Güvenliği sağlamak için mutlaka el freninin çekilmiş, kontağın kapalı, dörtlülerin açık ve vitesin birde olması gerekir.
Hava karanlık ve yol aşırı kalabalık ise, uyarı lambası veya reflektörleri aracın 2-3 metre gerisine koymanız gerekir. Gelen sürücülerin sizi fark etmesi için tüm önlemleri almalısınız. Patlak lastik için yapmanız gereken ilk şey, jant kapağını yerinden çıkarmaktır. Aracınızı kaldırmadan önce, bijon anahtarı ile lastik cıvatalarını öncesinde gevşetmeniz gerekir. Aracı kriko ile kaldırdıktan sonra bijonlar çok sıkıysa, aracın oynama ve düşme ihtimali olabilir. Bu sebepten bijon gevşetme işi araç tekeri yere basarken yapılmalıdır. Bijonlar gevşetildikten sonra krikoyu aracın altına doğru bir şekilde yerleştirmelisiniz. Kriko aracın altına düzgün bir şekilde yerleştirilmediği zaman, aracınıza ciddi zarar verebilirsiniz, bu durumda kaportanın ve aracın hassas bölgelerinde ezilme ve kırılma da meydana gelebilir. Krikoyu aracın alt kenar kısmında bulunan, çelik bölgesine yerleştirin.
Araç Takip Sistemi Taktırmayı Unutmayın.
Bazı araçlarda krikonun geçeceği yer işaretlerle belirlenmiştir. Krikoyu dingil veya herhangi bir süspansiyonun üzerine yerleştirmeyiniz, ciddi arızalara yol açabilir. Aracın altında çamurla kaplı bir yüzey var ise, temizledikten sonra krikoyu yerleştirin. Krikoyu yerleştirdiğiniz alan çamursa, altını biraz temizleyin ve kontraplak ve buna benzer düz bir parça yerleştirin. Kriko ile aracı kaldırmaya başlayabilirsiniz, kalkan aracın altına kesinlikle girmeyin, sizin için tehlikeli olabilir. Araç kalktıktan sonra cıvataları tamamen çıkarın ve lastiği düzenli bir şekilde alıp kenara koyun. Çıkardığınız cıvataları kaybetmemek için, düzenli bir yere koymanız gerek. Çıkaracağınız lastiği aracın altına emniyetli şekilde koyun, oluşacak bir risk durumunda araç lastiğin üzerine düşecektir. Yeni lastiği bağajdan alıp yerleştirin ve cıvatalarını elinizle sıkın. Sonrasında krikoyu indirin, kriko indikten sonra bijon anahtarı ile taktığınızın lastiğinizin cıvatalarını iyice sıkın.
Civataların düzgün bir şekilde takıldığından emin olun, aksi taktirde diş attırabilirsiniz. Taktığınız stepne ile fazla yol yapmamanızı öneririm, en yakın lastikçide lastiğinizi yaptırıp yolunuza devam edin. Yedek lastiksiz kesinlikle yola çıkmayın. Özellikle araç kiralayan şirketler araçlarına araç takip sistemi de taktırdıklarında, donanımlı bir şekilde hareket ederler. Araç takip ve filo yönetim sistemlerinde ihtiyaca yönelik, araçlara sensör takılabilmektedir. Hangi aracın hangi zamanlarda lastiğinin patladığını, sisteme önceden girip geçmişe dönük raporlayarak da öğrenebilirsiniz. Araç takip sistemi sayesinde, dışarıda olan çalışanlarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Lastiğinizin patlamaması dileğiyle.