Araç Kullanımları Hakkında Yanlış Bilinenler

Araç teknolojinin gelişmesi ve sürekli araçların yenilenmesi ile, eskiden bilinen bir çok bilginin günümüzdeki yeni araçlarla ilgili hiçbir alakası kalmamıştır. Motorlu araçlar hakkında bilinen birçok yanlış vardır. Dilerseniz bu yanlışlıklara bir göz atalım. Eski araçlarda aracı çalıştırdıktan sonra motorun ısınması beklenirdir. Bir süre gaza basılarak motor ısındırılır ve sonra hareket edilirdir. Eski araçlarda havalar soğukken, genelde motor ilk kontakta çalışmazdı. Günümüze baktığımızda ise, havalar soğukken yeni araçla da bir çok şöförün, aynı şekilde davrandığını görüyoruz. Yeni araçlar kontak çevrildikten sonra çalıştığından, hemen yola çıkmaya hazırdır. Aracın motorunu ısıtma gibi bir sorun kalmamıştır. Zaten yeni araçlar tek kontakta çalışmakta ve bu konuda, sorun yaşatmamaktadır. Biliyorsunuz eski araçlarda karbüratör motorları kullanılırdı. Bunların önce ısıtılması gerekiyordu. Fakat sonrasında araç üreticileri enjeksiyon sistemine geçtiler ve bu işleme gerek kalmadı. Günümüzde doğrudan silindirlere püskürtülen, enjeksiyon yöntemi kullanılmaktadır. Soğuk ve don olan havalarda şöförler yakıt deposu donduğu için, depolarını altına ateş yakarak ısıtırlardı. Yakıtı çözüp boruları açtıktan sonra, araç çalışırdı.

Benzin ılıkken her zaman daha iyi akar ve hedefine ulaşır. Yeni araçlarda araç harekete geçtikten kısa süre sonra hava soğuk olsa da, benzin ılımaya başlayacaktır. Yüksek performans gerektiren araçlarda yakıt, biraz daha geç ılıma yapar. Ama belirttiğim gibi yeni araçlarda, yakıt ısıtmaya çok gerek kalmaz. Bu arada birçok yakıt türü motoru temiz tutacak, katkı maddeleri içermektedir. Lastiklerin diş derinliği 1.6-1.7 olması gerekir derlerdi. Eskiden genelde neredeyse kabak lastiklerle dolaşılırdı. Fakat günümüzde daha bilinçli şöförler vardır. Lastik değişimleri zamanında ve daha düzenli yapılmaktadır. Lastik değişiminde zaman faktörü de önemlidir.

Derinlik yerinde fakat lastik çok eskiyse özelliğini kaybeder. Özelliğini kaybeden lastik, ileride ciddi sorunlar çıkarabilir. Ortalama bir lastiğin 6 ila 10 yıl süresi vardır. Şirket araçları kiralandığı için, lastik değişimi araç kiralama firmaları tarafından düzenli olarak kontrol edilip sağlanır. Araç takip sistemleri ile çalışanlarını denetleyen firmalar, araç kullanımlarını da görebilirler. Araç kiralama firmalarının lastik değişimi sınırlamaları vardır. Fazla lastik yıpratan ve değiştiren firmalar, lastik bedellerini kendileri öder. Fakat araç takip sistemi ile şöförleri takip eder ve uyarırlarsa, araçlar daha düzenli kullanılır, böylelikle parça masrafları azalmış olur. Araç tekerleri ıslak zeminlerde yoldan çıkılması durumunda, frene sert basılmamalı freni pompalayarak aracı yavaşlatılmalıdır. Frene sert bastığınız zaman yoldan çıkarsınız. Bu belirttiğim eski araçlar için gerekliydi. Yeni araçlarda Abs sistemi olduğu için, frene ani durumda bastığınızda, insan ayağından daha fazla ve etkili pompalayarak, frenleme sistemini devreye sokar. Abs sisteminde freni pompalamanıza gerek yok. Firmanıza araç aldığınızda veya kiraladığınızda, güvenliği yüksek ve teknolojik araçlar tercih edin. Sonrasında araç takip sistemini de devreye koyarak işinizi  rahatlıkla takip edersiniz.