Araçlarda Hava Yastığının Önemi

Araç alırken ilk dikkat ettiğiniz şey nedir? Tasarım mı? Yoksa hız yapması mı? Ya da markası mı? Bence güvenlik araç seçiminde, en önemli kriter olarak görünüyor. Can güvenliğiniz her zaman daha önemlidir. Aracın tasarımın iyi olması güzeldir, fakat güvenlik yoksa hiçbir işe yaramaz. Güvenlik denildiğinde ise ilk aklıma gelen şey hava yastığıdır. Son dönemlerde araç firmaları hava yastıklarına önem vermeye başlamışlardır. İlk araçlarda hava yastığı yokken sonra şöför tarafına bir hava yastığı konuldu, sonra yan yolcuya eklendi ve daha sonra, arka koltuklarda oturanlar için bile düşünüldü. Hava yastıkları araçlarda tam olarak ne işe yarar? birlikte göz atalım.

Hava yastıkları araçlarda bulunan sensörlere bağlı olarak çarpmanın etkisiyle, sişen ve araça bulunanları sert zeminlere değil de, balona çarpmasını sağlayan bir sistemdir. Ülkemizde kazaların büyük bir kısmı, çarpma etkisi ile sert zeminlere vurarak ölmekten kaynaklanmaktadır. Son dönemlerde hava yastıklı araçların sayısının artması ile birlikt,e bu oran düşmüştür. Fakat trafikte hala hava yastığı bulunmayan araçlar dolaşmaktadır. Bu da kullananlar için ciddi tehlikeler oluşturmaktadır. Ölümlerin büyük sebeplerinden biri de kafanın, torpidoya veya sert zemine çarpmasıdır. Hava yastığı kafayı koruyarak sert zemine çarpmasını önler. Hava yastığı küçük çarpmalarda açılmaz. 20 kilometrenin üstündeki çarpmalarda, açılma meydana gelir. Bir hava yastığı çarpmadan sonra yaklaşık 330 km hızla yerinden fırlar ve şişer. Bu olmadığı takdirde, kafa hemen sert zemine çarpar. Çünkü çarpma çok hızlı gelişmektedir. Araç önüne çok yakın oturmadan, koltuk mesafesinin iyi ayarlanması gerekir. Bu arada çocuklar asla öne oturtulmamalıdır. Çarpanın etkisi ile hava yastığı şiddetli bir şekilde açılacağı için, çocuklara zarar verebilir. Haberlerde buna benzer birçok kazaya şahit olmuştum. Emniyet kemeri takıldığında kaza durumunda, üstüne bir de hava yastığı açıldıysa, merak etmeyin zarar görme şansınız çok düşüktür. Hava yastığı var diye emniyet kemeri takmamazlık yapmayın. Hava yastığı ve emniyet kemerinin görevi, birbirinden farklıdır.

Direksiyonu başınıza doğru değil, göğsünüze doğru ayarlamalısınız. Direksiyonla aranızda 20 ila 30 cm arasında mesafe olmalıdır. Hava yastıkları kazada yaralanma ve ölme riskini azaltır. Fakat önemli olan nokta trafik kurallarına uymanızdır. Trafik kurallarına uyarsanız, başınız ağrımaz. Özellikle araç takip sistemi kullanan firmalar, şöförlerini denetleyebilirler. Şöförlerin yanlış ve hatalı kullanımlarını ve aşırı hızlarını görüp hemen kendilerine bildirirler. Bu takip hem kaza riskini ortadan kaldırır, hem de araçların iş dışında kullanımını önler. Bu sebepten dolayı araç takip ve filo yönetim sistemi, firmaların olmazsa olmazıdır. Araçların iş dışında kullanılıp kullanılmadığı ve işin doğru yürüyüp yürümediğini de, takip edebilirsiniz. Araç takip sistemi her sektöre uygun çözümleri, içinde barındırır. Hava yastığı ne kadar fazla olursa olsun, belirli bir dayanma gücü vardır. Aşırı hızla yapılan kazalarda ölüm riski, her zaman vardır. Dikkatli araç kullanmanız dilekleriyle.