Araç Takip Sisteminin Trafik Kazalarına Olumlu Etkisi

araç takipDünya genelinde birçok insan trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Trafik kazalarına sebep olan birçok neden vardır. Trafik kazaları en fazla dikkatsizlik ve alkolden meydana gelmektedir. Özellikle son dönemlerde akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle araçlarda trafik halindeyken telefon kullanılmaya başladı. Bu da ciddi trafik kazalarına neden olmaktadır. Özellikle gece hayatı yaşayan bazı kişiler alkollü araç kullandıkları için hem kendi canlarını hem de diğer insanların canlarını tehlikeye atmaktadır. Özellikle hatalı ve hızlı araç kullanımı da trafik kazalarını ciddi anlamda tetiklemektedir. Genellikle şirket araçları kullanan şoförlerin bazılar kendi araçları olmadığı için hassasiyet göstermeden ciddi hız yapmakta ve araçları hor kullanmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için birçok firma araç takip sistemleri kullanmaktadır. Araç takip sisteminin en önemli faydası araçlarla hız yapılması durumunda firmaya bilgi düşmesidir. Böylece aracı kullanan şoförler uyarılarak trafik kurallarına uyması sağlanmaktadır. Bu da trafik kazalarının azalmasına ve olmamasına neden olur. Araç takip sistemlerinin bir diğer önemli özelliği ise trafikte makas atan yanlış araç kullanan şoförlerin sensörler vasıtası ile merkeze bildirilmesidir. Trafik kazasına neden olan sorunları gelin birlikte inceleyelim.

Trafik Kazasına sebep olan faktörler nelerdir?

  • Dikkatsizlik: Araç kullanırken tamamen araç sürmeye ve trafiğe konsantre olmak gerekir. Kafanızda çok fazla şey düşünüyorsanız ve farklı şeylerle ilgileniyorsanız kaza yapmanıza neden olabilir. Araç kullanırken farklı şeylerle ilgilenmek sağa sola bakmak kaza yapmanıza neden olabilir. Araç kullandığınızı unutabilirsiniz ve kaza yapmanız an meselesi olabilir. Araç kullanırken dikkatinizi toplayın ve araç kullanmaya odaklanın.
  • Hatalı Direksiyon Tutuşu: Genellikle birçok sürücü direksiyonu tek elle kullanmaktadır. Direksiyonu tek elle kullanmak ciddi kazalara yol açabilir. Direksiyona ani gelen bir yük de müdahale edememe şansımız olabilir. Araçları kesinlikle tek elle kullanmayın ve direksiyonu sağlam tutunuz.
  • Yanlış oturma pozisyonu : Bazı sürücüler araca düzgün oturmadıkları için görüş mesafeleri düşer ve araçlara müdahale edemez. Araç kullanırken sürücü koltuğunun çok yatırılmaması gerekmektedir. Aynalarda oturuş pozisyonuna göre ayarlanmalıdır. Aksi taktir de ciddi kazalara meydan verebilirsiniz.
  • Sert frene basılması: Genellikle günümüzde araçların çoğunda Abs fren sistemi mevcut. Fakat olmayan araçlarda frene ani bir şekilde basılmamalıdır. Ani fren aracın kaymasına neden olmaktadır. Frene basarken arkadaki aracı görerek ve düşünerek basmak gerekir.
  • Alkollü araç kullanımı: En çok rastlanan kaza şeklidir. Alkollü araç kullanımı kesinlikle yapılmamalıdır. Hem kendi hayatınızı hem de diğer insanların hayatını tehlikeye atarsınız. Alkollü araç kullanmak direk suçtur. Kaza halinde ciddi hapis cezaları mevcuttur.
  • Araç bakımlarının düzenli yapılmaması: Araçlarınız bakımlı değil ise ciddi kazalara davetiye çıkarmaktadır. Frenler zayıf tutuyor ise veya motorda sorun var ise kazaya davetiye çıkarabilmektedir. Araç takip ve filo yönetim sistemlerinde araçlarınızın bakım zamanları önceden bildirilmektedir. Sadece şirketler değil bireysel kullanıcılarda araç takip sistemi kullanabilir.
  • Yolların bilinmemesi: Yolların bilinmemesi karşınıza ne çıkacağını bilmemeniz ve gereksiz hız yapmanız kaza riskinizi arttırır.
  • Aşırı hız ve yanlış araç kullanmak: Kazaların büyük bir kısmı aşırı hız yapmaktan ve hatalı araç kullanmaktan dolayı yasaklanmaktadır. Trafikte makas atmak patinaj çekmek çok riskli hareketlerdir.

Trafik kurallarına uyalım hem kedinizin hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmayalım. Firmaların mutlaka araç takip sistemi kullanmaları gerekmektedir. Trafik de her geçen gün vakit geçiren şoförlerin hız yapmaması gerekir. Kontrol mekanizması olursa kaza oranı azalmakta ve bitmektedir.