Debriyaj pedalının en uygun şekilde kavranması, debriyajın uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Debriyaj ne kadar ideal kavranırsa, araç şanzımanında da sıkıntı yaşanmaz. Debriyajın orta kısımlarda kavranması, en ideal olanıdır. Bazı araçlarda üstten de kavranabilmekte, fakat ortada kavramak daha doğru olacaktır. Balata seviyesinin düşmesi nedeniyle, debriyaj yukardan kavranmaya başlayacaktır. Debriyaj bırakıldığı zaman yarım debriyaj yapıyormuş gibi, araç yerinden çok zor kalkar. Böyle bir sorun olması durumunda, balata bitmiş demektir.
Aracın baskı balata ve bilyalarının değişmesi şarttır. Baskı balatası bitmiş bir araca ne kadar bakım yaptırırsanız yaptırın, parçalar değişmeden eski performansına ulaşamayacaktır. Bazı araçlarda ise debriyaj kavrama noktasında sıkıntı yaşanması durumunda, pedal veya halatta bulunan ayar vidasından ayarlama yapılabilmekte. Debriyajın tabandan kavraması da, büyük bir sorun teşkil edebilir. Debriyaja tam bastığınızda vitesi taktıktan sonra, ayağınızı az kaldırdığınızda araç hareketlenir. Bu gibi durumlar da debriyaj halatında sorun olabilir, bilya baskıya tam basamaz. Debriyaj halatını değiştirtmek durumunda kalabilirsiniz. Baskı şemsiyelerinin aşınması durumunda da, debriyajda bozulma meydana gelir ve önceki performansını yitirebilir. Baskı şemsiyesinde sorun varsa, debriyaj tabandan kavrar ve vitesin zor geçmesine neden olur.
Araç Takip Sistemi Varsa Araç Kontrolü Çok Kolay
Herkesin başına mutlaka gelmiştir, debriyaja basarken debriyajın paspasa takılması. Paspas kalınlığının 2 veya 3 cm den fazla olması durumunda, debriyaj pedalına basmanız zorlaşır. Bazen debriyaj pedalı paspasın altında kalıp katlanmış olabilir. Trafikte seyir halindeyken, ciddi sorunlara neden olabilir. Debriyajın aşırı sert olması durumunda, araç vitesini rahat değiştiremezsiniz. Bunun sebebi, debriyaj çatalının aşınmasından kaynaklanabilir. Debriyaja sürekli hatalı şekilde basılması sonucunda da, bu problemlerle karşılaşılabilir. Şirketler araçlarına araç takip sistemi taktırdıklarında, şöförlerin frenlere sert basıp basmadıklarını görüp takip edebilirler.
Ayrıca hangi şöförün sürekli hangi parçaları değişmekte, bunu görüp kullanım açısından şöförler uyarılmaktadır. Araç takip sistemlerinde iş dışı kullanımlar önlendiği için, aracın baskı balatası daha az yıpranmış olacaktır. Ayrıca araç takip sistemlerinin her sektöre uygun çözümleri de vardır. Bu arada debriyaj halatı paslandığında da, debriyaj pedalı sertleşecektir. Yağlanma ile giderilmediği taktirde, halatın değiştirilmesi gerekebilir. Bazen debriyaja basıp bıraktığınızda, bir ses gelebilir. Bu sesin nedeni genelde debriyaj bilyasıdır. Bu sorunu çözmek için, dağılan debriyaj bilyasının mutlaka değiştirilmesi gerekir. Şanzıman içinde bulunan prizdirek olarak tabir ettiğimiz bir bilya mevcuttur. Bazen ses bu bilyanın bozulmasından dolayı da, meydana gelebilir.
Bazı araçlarda debriyaj boşalabilir ve birkaç kez basıldığında düzelebilir. Bu tarz arızanın en büyük nedeni, debriyaj merkezinde bulunan hidrolik sıvısının geri kaçırmasından kaynaklanabilir. Araçların bakımları ve kontrolleri düzenli yapılırsa, kesinlikle hiçbir sorun ile karşılaşmazsınız. Aracınız otomotik değil düz vites ise, debriyaj sorunları ile karşılaşırsınız. Aracın baskı balataları aşındığında düzenli değiştirmeniz gerekir. İyi sürüşler dilerim.