Araç kaportası üzerindeki boyalar, belirli zaman geçtikten sonra ya da üzerine kimyasal maddeler sıçradıktan sonra sararır ve çirkin gözükür. Sıfır araç ya da ikinci el araç olsun hiç fark etmez araç fabrikadan çıktıktan sonra dış etkenlere maruz kalarak çirkin bir görüntü oluşturur. Boyası çirkin görünen araçla kim gezmek ister ki? Herkes aracının temiz güzel ve parlak görünmesini ister. Özellikle satış yapan ve sürekli dışarıda müşteri görüşmesi yapan firmaların araçlarında boya koruma, araç takip sistemleri ve taşıt tanıma sistemi mutlaka olmalıdır. Şirket imajı bu şekilde daha güçlü ve verimli olur. Araç takip sistemleri ile yakıt ve performanstan ciddi tasarruf edersiniz. İsterseniz aracın kaportasına ve boyasına gelen zararlardan biraz bahsedelim. Özellikle sıcak ve güneşin yoğun olduğu bölgelerde aşırı güneş ışığına maruz kalan araçların boya kısımlarında sararmalar ve matlıklar görülebilmektedir. Kapalı otoparkınız mevcut ise araçları kapalı otoparkta tutmak güneş ışınlarından korur ve araç boyasında sorun meydana gelmez. Özellikle asit yağmurlarından aracı uzak tutmanız gerekir. Asit yağmurları oluştuğu zaman aracın belirli noktalarında delikler oluşmaktadır.
Araç takip boya koruma takibi için önemlidir
Aracın uzak durması gereken bir diğer etmen ise deniz suyudur. Deniz suyu ve normal tuzlu sular araç boyasını çürütüp kaldırabilmektedir. Araç yıkama makinelerini hepiniz bilirsiniz. Araç yıkama makinelerine aracınızı soktuğunuz zaman farkına olmadan araçları aşırı çizmektedir. Sürekli bu makinelerde araçları yıkarsanız belirli bir zaman sonra araçta ciddi çizikler oluşacaktır. Araç yıkamayı fırça ile yaparsanız yine araçta çizikler oluşacaktır. Mümkünse fırça değmeden yapılan temizlik yöntemleri kullanılması gerekmektedir. Yıkama solisyonları doğru bir şekilde kullanılmadığı zaman boyada ciddi sorunlar oluşmaktadır. Özellikle metal tozları, kimyasal tozlar, kimyasal dumanlar araç boyasının rengini matlaştırmaktadır. Araç üzerine yapışan pis çamurlar da araç boyasında sorun oluşturmaktadır. Araç boyasına müdahale edilmediği zaman ve korum altına alınmadığı zaman dış yüzey parlaklığını korumayacak, aşınacak ve kötü görüntü ortaya çıkacaktır.
Mat, çizikli solgun bir araca kimse binmek istemez. Dış etkenler belli zaman sonra vernik tabakasını aşarak boyayı geçip astara kadar ulaşmaktadır. Peki boya koruması nedir? Boya korumasının amacı nedir? Boya korumanın amacı aracı yukarıda saymış olduğum dış etkenlerden koruyarak aracın güzel görünmesini sağlar. Boya koruma sistemini bir kere yaptırıp bırakmamak gerekir. Aracı kullandığınız süre boyunca sürekli devam ettirmelisiniz. Boya koruma sisteminde birçok teknik kullanılmaktadır. Bunlardan ilki içlerinde doğal ağaçlardan elde edilen balmumu bulunan reçinelerin araç kaportasına sürülerek korumasıdır. ikincisi içlerinde sentetik koruyucu bulunan sealantlardır. Üçüncüsü nano teknoloji boya koruma ürünleridir. Dördüncü yöntem ise aracı mat kaplamalarla kaplamaktır. Araçları gerçekten şık gösterir ve 3 yıl sonra araçtan çıkardığınız zaman aracınız sıfır gibi görünür. Pasta cila yaptırmak boya koruma değildir. Sadece çok kısa bir süre araç boyasını korur ve çok etkili değildir. Özellikle taşımacılık yapan araçların boyaları ciddi şekilde aşınmaktadır. Taşımacılık firmaları araç takip sistemine önem gösterdiği gibi aynı önemi araç boya korumaya da göstermelidir. Araçlarınızın parlak görünmesi dilekleriyle J