Evet düşük yakıtla gitmeyi kim istemez ki? Malum dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkemizde, bu konu çok önemlidir. İnsanlar tasarruf yapmak için, ellerinden geleni yapmaktadır. Bazıları düşük hızda seyir ederken, bazıları da aracı boşa alıp ilerlemeyi tercih eder. Pe ki bu yöntemler doğru mudur? Dilerseniz düşük yakıt yakmak için neler yapılması gerekir? birlikte inceleyelim. Günümüzde otomobil üreticilerinin üzerinde çalıştığı en önemli şey ise, daha az yakıt ile daha uzun yol yapmadır. Bir aracın az yakmasını istiyorsanız, öncelikle aracın bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Araç bakımlı değil ise, motor aksamında, lastiklerde sorun mevcut ise o zaman araç fazla yakacaktır. Yakıtı tam yakmadan dışarı atan araçlar, bakımlı araçlara göre ciddi sarfiyat yaparlar.
Aracınız aynı eş değer araçlara göre, çok fazla yakıt tüketiyorsa araçtan veya kullanımdan kaynaklanmaktadır. Ülkemizde trafik kurallarına uyulduğunda ve aşırı hız yapılmadığında, aracınız daha az benzin yakacaktır. Yakıtın baş düşmanı hızdır, gaza ne kadar fazla dokunur ve köklerseniz o kadar fazla yakıt yakarsınız. Kalkış yaparken sakin kalkış yapmayı deneyin, aşırı hızlı ve patinaj çekerken kalkarsanız, aracınız ilk kalkışta çok ciddi benzin yakacaktır. Sakin kalkmak size %20 ila 25 arasında yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Özellikle şehir içinde sürekli dur kalk yapıldığını ve işiniz gereği sürekli durup arabayı çalıştırdığınızı düşünürseniz, doğru kalkışta ne kadar tasarruf ettiğinizi kendiniz göreceksiniz. Araç yüksek devirde kullanıldığı zaman, yakıt sarfiyatı da o derece artar. Bu arada şunu da söylemeden geçemeyeceğim, yüksek devirli araç kullanımı motora ciddi zararlar verir.
Arabayı bağırtmadan vites geçişlerini yapmalısınız. Motor devri yaklaşık 2500 devri geçmez ise, yakıttan ciddi tasarruf sağlanır motor ise daha uzun ömürlü olur. Yolda seyir halinde iken direksiyonu düz bir şekilde tutun, zigzaglar yapar ve sürekli şerit değiştirirseniz, o zaman yakıt sarfiyatı artar. Özellikle uzun yollarda büyük virajlarda, mümkün olduğunca virajın dönüşleri ne tarafa ise o tarafa yakın olun. Yarış pistlerindeki gibi sağa viraj var ise sağda, sola viraj var ise solda bulunun. Uzun yolda size ciddi kilometre kazandırır. Araç hızlandığı zaman gaza birden basmayın, gaz pedalına aşama aşama basın. Direk gazı köklediğinizde motor boğulup bayılır. Aşırı hız yapıp sert frene basmak yakıt acısından ciddi riskdir. Ciddi bir benzin sarfiyatıyla hız alan araç, ani frenle durursa yakıtı boşa harcamış olursunuz. Araç sürerken camların açık olması, içeriye hava dolması demektir. İçeriye giren hava aracı yavaşlatacak ve gidişini zorlaştıracaktır. Bir paraşütü düşünün yüksekten atladığınızda paraşüt açılır, fakat siz düşmeye devam edersiniz, bu sefer daha yavaş düşersiniz, işte araçta da bu durum böyledir.
Araç Takip Sistemi Sayesinde Aşırı Hız Yapılmışsa Belli Olur.
Özellikle şirketler araç takip sistemi taktırarak, şöförlerinin iş dışı kullanımlarını görebilirler. İş saatleri içinde ise nerelerde olduklarını da görebilirsiniz. Ayrıca araç takip ve filo yönetim sistemlerinde araca takılan sensörler vasıtasıyla aracın nasıl kullanıldığı da rapor edilebilmektedir. Birde en önemlisi araçların aşırı hız yapıp yapmadığını bilmektir. Araç takip sistemlerinde araçlarınızın aşırı hız yapıp yapmadıklarını anlık ve geçmişe dönük de görebilme şansınız var. Sistem sayesinde yakıttan ciddi tasarruf sağlayabilirsiniz.