Sıfır araç alındığında kafanız rahat olur ve hiçbir problemle uğraşmazsınız, fakat ülkemizde ikinci araç satışları da azımsanmayacak kadar fazla. Hal böyle olunca ikinci araç alırken birçok kritere dikkat etmek gerek. Her yerde insanları dolandırmak isteyen ve kandırmak isteyen dolandırıcılar olduğu gibi, ikinci el araç satışında da dolandırıcılara rastlamak mümkün. İkinci el araç satın alırken dikkat etmeniz gereken birçok kural var. Özellikle araç satışında karşınızdaki kişiyi tanımadığınız için, mutlaka aracı bilgili kişilere göstermelisiniz. Araç sahibi araçla ilgili her şey söyleyebilir, fakat önemli olan araca ehli kişilerin bakması.
Bazı ikinci el araç sahipleri ve oto galeriler kurnazlık yaparak, satacağı araçların kilometrelerini değiştirebilir. Araç kilometresi değiştirme bir sektör haline geldi desem, hiç de yanlış söylemiş olmam. Bazı oto sanayilerinde elektronik sistemi çok iyi ve güçlü olan araçların kilometresini düşürebilen, dükkanlara rastlamak mümkün. Bu durum yasal olmadığı gibi, ciddi hapis cezalarını da birlikte getirir. Kilometre düşürme fiyatları ise 10 ila 500 tl arasında değişikli göstermekte. Pe ki neden bir aracın kilometresi durup dururken düşürülür? Araç kilometresi düşürmenin en büyük nedeni, araçları değerinin altında değil değerinde veya değerinin üzerine satmaktır. Araç kilometresi ne kadar fazla ise, aracın değeri o kadar düşer. Bunu fırsat bilen bazı kalpazanlar, araç kilometrelerini değiştirerek satış yapmaktadırlar.
Araç Takip Sistemi Olan Araçların Kilometreleri, Sistem Üzerinden Görülerek Kontrol Altında Tutulur.
Örnek verecek olursak diyelim bir araç 500.000 km yol yaptı, fakat alıcı bu aracı 80.000 olarak biliyor bu durum kazalara davetiye çıkarmakta. Kilometresi uzun olan araçların bakımları ona göre yapılmakta, bu sebepten dolayı araç km doğru bilmek çok önemli. Alacağınız ikinci el aracı 5 kez düşünüp, öyle satın alın. Ülkemizde çok ciddi yapılan kilometre düşürme operasyonu, çok tehlikeli bir durumdur. Özellikle şirketle toplu araç alacaksa, mutlaka km değişip değişmediğini dikkatli kontrol etmelidirler. Benim şirketlere önerim sıfır araç kiralamalarıdır. Araç kiraladıktan sonra araçlara mutlaka araç takip sistemi taktırmalıdırlar. Araç takip sistemi taktırıldığında, gereksiz kilometre yapılmasının önüne geçilecektir. Şöförlerin iş dışında araç kullanımı ve yolları uzatmaları da, önlenecektir. Araç takip sisteminde anlık olarak şöförlerin nerede olduğu görüldüğü için, işler daha kontrollü gider.
Pe ki kilometresi düşürülen araçları nasıl anlarsınız? Alacağı araç servis bakımlı ise, ruhsat ile birlikte mutlaka ilgili servise gidilip sorgulatılmalıdır. Servisten mutlaka aracın hangi dönemlerde bakıma girdiği ve hangi kilometrelerde olduğu araştırılmalıdır. Her bakıma ve parça değişimine giren aracın, servisler mutlaka km sinide kayıt ederler. Servis ile aracın km si arasında bir uyumsuzluk var ise, alacağınız araçtan uzak durun. Sigorta şirketlerinden sorgulama yapabilirsiniz. Sigorta şirketlerinden aracın hangi dönemde hangi km ile sigortalandığını, rahatlıkla bulabilirsiniz. Alacağınız araçta düzgün servis kaydı verisi yoksa, uzman motor ustaları aracı bilgisayarlar vasıtası ile test etmesi gerekir. Direksiyon simidine bakın aşırı aşınma varsa, sorun oluşturabilir. Koltuklar ve el freninde aşınma mevcut ise km si fazla demektir. Araç takip sistemi takılan araçların kilometreleri, sistem üzerinden görülerek kontrol altında tutulur. Şirketin örneğin 10 aracı mevcutsa ve bu araçlar kişilere göre farklı kilometrelerde ise, araç kilometreleri dengelenmek için şöförler arasında değiştirilebilir.